2011

Megemlékezés Kovács Máté születésének 105. évfordulója alkalmából

Születésének 105. évfordulója alkalmából Hajdúszoboszlón, a Kovács Mátéról elnevezett művelődési központ előtt tartottak megemlékezést az intézmény munkatársai, a könyvtártudós tisztelői.

A személyi jövedelemadó 1%-ból befolyt összeg

A 2001-ben közhasznú fokozatot elnyert Kovács Máté Alapítvány Kuratóriuma ezúton köszöni meg mindazok támogatását, akik 2010. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát a 2011. év elején az Alapítvány adószámára utalták át. A felajánlott összeget - 28.755,- Ft - a Kuratórium a 2011-es évre meghirdetett és beérkezett oktatói és hallgató pályázatok jutalmazására használja fel.
A korábbi évben az Alapítvány javára felajánlott összeget a 2010-es évre meghirdetett és beérkezett oktatói pályázatok jutalmazására fordítottuk.

Az Év fiatal könyvtárosa 2011 különdíj átadása

A MKE 43. Vándorgyűlésének nyitó plenáris ülésén megtörtént a Kovács Máté Alapítvány által felajánlott "Az Év fiatal könyvtárosa különdíj" átadása. Az MKE elnöksége és a rendezvény szervezői az Alapítvány kuratóriumának tagjai közül Kovács Ilonának és Hangodi Ágnesnek bíztosítottak lehetőséget arra, hogy a díjazottnak átnyújthassák az oklevelet és az ösztöndíjat. Tóth Renáta "Utazz velünk... köss ki nálunk! A Deák Ferenc Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára új honlapjának bemutatója" című pályázatával érdemelte ki az Alapítvány különdíját.

Száz éve született Sallai István (1911-1979)

A jubileum alkalmából Sallai István-emlékülésre kerül sor 2011. május 30-án, hétfőn 11 órától 13.30-ig az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti nagytermében.

Szervezők:
a Kovács Máté Alapítvány,
az MKE Társadalomtudományi szekciója és Bács-Kiskun megyei szervezete,
valamint a Könyvtári Intézet

A Kovács Máté Alapítvány pályázati felhívása, 2011.

PÁLYÁZAT

A Kovács Máté Alapítvány pályázatot hirdet informatikus könyvtár szakos hallgatók, tanszéki oktatók és könyvtártörténeti kutatást végzők, Kovács Máté tanítványai, valamint életműve, ill. a korszak iránt érdeklődők számára.

A kuratórium 2011-re két téma köré csoportosítja a pályázati témákat:

  1. részben folytatni kívánjuk Kovács Máté életművének feltárását, különös tekintettel az OSZK kézirattárában lévő Kovács Máté hagyaték (210 Fond), és másutt (különösen volt munkahelyei: Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Könyvtára, Akadémiai Könyvtár, ELTE-tanszék, OK(D)T, HNF) található irattári anyag felhasználásával;
  2. részben arra tekintettel hirdetünk pályázatot: 2011-ben lesz 100 éve, hogy Sallai István, a 20. század második felének jeles, emblematikus, meghatározó könyvtáros személyisége született. Javasoljuk az MKE megyei szervezetei (fiatal tagjai), nappali és levelező könyvtárszakos hallgatók számára, hogy keressék fel interjú készítésére azokat, akik személyesen ismerték Sallai Istvánt, ill. nézzék át könyvtárak irattárait, dokumentumaikat, s nem publikált dokumentumok feltárásával örökítsék meg Sallai István és egy-egy könyvtár kapcsolatát.